Sigla

joi, 30 august 2012

Aikido – Notiuni de baza




  1.Eticheta in dojo

 Respectarea exacta a etichetei face parte din traditia Aikido, fiind la fel de importanta ca si invatarea tehnicilor propriu-zise.
  • La intrarea si la iesirea din dojo (sala de antrenament) se saluta printr-o inclinare a trunchiului in fata, in directia pozei lui O Sensei sau spre kamiza (locul de onoare al salii de antrenament). De asemenea, se saluta la intrarea sau la iesirea de pe tatami (suprafata de antrenament). Inclinarea este salutul traditional japonez, neavand nicio semnificatie religioasa. 
  • In cadrul salutului de inceput al antrenamentului, precum si inainte de executarea unei tehnici se foloseste formula “Onegai shimasu” [lit. “adresez o rugaminte”]. La sfarsitul antrenamentului, precum si dupa executarea unei tehnici, se spune “Domo arigato gozaimashita” [“Multumesc foarte mult”- se refera la ceva ce s-a incheiat].

  • Nu se intra incaltat pe tatami. Pentru deplasarea in afara suprafetei de antrenament se folosesc obligatoriu papuci, iar pe tatami nu se intra decat cu picioarele curate.
  • Poarta GI-ul (costumul de antrenament) ingrijit. GI-ul trebuie sa fie intotdeauna curat si in stare buna.

  • Fi punctual la antrenament. Punctualitatea face parte din antrenamentul de aikido. Daca insa se intampla sa intarzi, te asezi in liniste in postura seiza la marginea suprafetei pana cand instructorul iti permite sa te alaturi antrenamentului. Atentie : nu te apropia de tatami in timpul salutului de inceput de antrenament sau in timp ce instructorul arata o tehnica iar toti ceilalti sunt asezati !
  • Daca trebuie sa parasesti tatami sau dojo in timpul antrenamentului, indiferent pentru ce motiv, cere permisiunea instructorului.
  • Evita sa stai pe tatami cu spatele catre poza lui O Sensei sau catre kamiza. De asemenea, nu te rezema de pereti si nu sta cu picioarele departate.
  • Cand instructorul face semn sa va opriti, saluta-ti partenerul si aseaza-te in seiza.
  • Cand instructorul arata o tehnica, priveste cu mare atentie, apoi incepe si lucreaza.
  • Daca tu cunosti tehnica de studiat, dar partenerul tau nu o cunoaste atunci ii poti ghida miscarile dar nu te substitui instructorului.
  • Pe tatami vei vorbi cat se poate de putin. Motivul pentru care te afli aici este sa studiezi si nu sa-ti expui ideile celorlati.
  • Urmeaza indicatiile instructorului cu promptitudine. Nu-i obliga pe ceilalti sa te astepte.
  • Nu te angaja in intreceri fara rost in timpul antrenamentului.
  • Saluta si arata-ti respectul pentru fiecare dintre partenerii de antrenament. Aminteste-ti ca te afli in dojo pentru a invata si nu pentru a-ti satisface egoul. Prin urmare este recomandata o atitudine receptiva si modesta (dar nu umila).
  • Scoate-ti ceasul, inelele si bijuteriile inainte de antrenament, acestea pot fi periculoase atat pentru tine cat si pentru partener.
  • Nu aduce in dojo mancare, guma de mestecat sau bauturi. Evita mancatul si bauturile acidulate inainte de antrenament (ideal este cu minimum doua ore).
  • Unghiile de la maini si de la picioare trebuie taiate scurt.
  • Achita-ti cotizatia de membru la timp. Daca, pentru un anume moriv nu poti sa-ti platesti datoriile la timp, vorbeste cu instructorul.
  • Nu-ti schimba hainele pe tatami.
  • Pastreaza tot timpul bunul simt, decenta si respectul.

  • Pentru parinti care insotesc copiii la sala :
·               -  Este interzisa orice interventie in antrenament. Pe toata durata antrenamentului instructorul este singurul care se ocupa de copii. Parintii care asista la antrenament trebuie sa ocupe locul destinat acestora, sa pastreze liniste si sa anuleze soneria telefoanelor mobile. Totodata trebuie sa intrerupa orice fel de comunicare cu copiii incurajandu-i astfel sa relationeze mai mult cu instructorul si sa comunice nevoile/problemele lor acestuia.
·               -   Este interzis fumatul, consumul de mancare sau bauturi (exceptie apa) in sala de antrenament si anexele acesteia (holuri, toalete, etc.).



  2.Atitudinea

 Aikido este in esenta o arta martiala. Acest lucru presupune ca prin antrenamentul de aikido ne dezvoltam capacitatea de a rezolva un conflict fara sa fim infranti.
 O metoda eleganta de a rezolva un conflict este aceea de a prevedea declansarea acestuia si de a actiona in faza initiala, inainte ca acesta sa capete forta maxima.
 De asemenea o persoana puternica si amabila este mult mai respectata.

 Prin aikido ajungem sa luptam mult mai putin deoarece, chiar mai mult decat corpul, mintea noastra este antrenata sa devina foarte puternica. Acest lucru devine perceptibil de cei din jur prin atitudinea noastra.
 Pe de alta parte o minte puternica intuieste situatiile conflictuale si le inabusa din fasa prin rapiditatea si eficienta deciziilor.
 Pentru a ajunge la astfel de rezultate trebuie sa avem o atitudine aparte fata de si in timpul antrenamentelor, iar cu timpul aceasta atitudine se extinde in mod natural in toate segmentele vietii noastre.

 Atunci cand intram pe tatami, odata cu papucii lasam si toate problemele, grijile sau bucuriile vietii noastre cotidiene. 
 Nu intram pe tatami ca sa socializam ! 
 Tot ceea ce conteaza pentru noi este ceea ce se intampla acolo si atunci pe tatami. Trebuie sa fim constienti ca exersam procedee de lupta care pot aduce vatamari atat noua cat si colegilor nostri. Atentia noastra trebuie sa fie maxima.
In felul acesta toata energia noastra psihica este concentrate pe activitatea pe care o desfasuram in antrenament. Nu traim in lumea gandurilor noastre, nu traim in trecut sau viitor ci doar in prezent, concentrati pe ceea ce facem atunci !

 Un avantaj imediat al acestei atitudini este eliminarea stresului acumulat in viata cotidiana ! Pe termen mai lung creste foarte mult capacitatea de concentrare. O minte focusata cu toata puterea doar pe o anumita situatie gaseste rezolvari eficiente si rapide !
 Avantajele sunt mult mai multe, insa aceasta atitudine nu se obtine usor. La fiecare antrenament trebuie sa ne fortam sa mentinem aceasta stare a mintii noastre de “prezenta totala”, de “aici si acum”. Numai asa vom putea progresa in mod real !



  3.Tehnica de baza

 Aikikai Hombu Dojo (Tokyo, Japonia) este supranumit “Head Quarters-ul” mondial al aikido-ului si este condus de actualul lider: doshu Moriteru Ueshiba, nepotul fondatorului O Sensei Morihei Ueshiba.
 Pentru tot ce inseamna tehnica de baza si traditie in aikido ne raportam la maestri de la Aikikai Hombu Dojo:
http://www.aikikai.or.jp/eng/index.html